Teaterleder: Her er vi nu

Teaterleder: Her er vi nu

Teaterleder Per Kap Bech Jensen har snakket med Dagbladet Holstebro-Struer om, hvor Nordisk Teaterlaboratorium er lige nu og hvad der er i støbeskeen. Du kan finde flere af arrangementerne på vores kalender, bl.a. vores festugemøde mandag den 8. maj. Hold øje, for vi offentliggør løbende nye arrangementer, forestillinger og workshops.

Du kan læse hele artiklen nedenfor på dansk, men vil du hellere læse artiklen på engelsk, italiensk eller spansk, kan du klikke her (press for English, Italian and soon also Spanish).

Nordisk Teaterlaboratorium er ved at finde sine egne, stærke ben: Vi er ikke et dyrt teater, der udfordrer den kommunale kasse

Bragt i Dagbladet Holstebro – Struer 18 apr. 2023 kl. 13:25

Af journalist Mette Grith Sørensen.

Efter en turbulent tid omkring generationsskiftet på Nordisk Teaterlaboratorium (NTL), sætter man nu alt ind på at vise omverdenen, at jo, her ligger stadig et teater, og det har det godt.

Holstebro: I marts afviklede Nordisk Teaterlaboratorium (NTL) den månedlange festival “Strange and lovely” (“Sær og kær”, red.), som ifølge leder Per Kap Bech Jensen nok vender tilbage næste år.

Festivalen, hvis navn er et ordspil over stedet, hvor NTL hører hjemme, altså Sær-kær-parken, havde stor betydning for teatret på flere måder.

– Efter al den turbulens, der har været omkring generationsskiftet her, tænkte vi: “Hvordan åbner vi det her teater op til en omverden, der måske er i tvivl om, der overhovedet er et teater mere?”, forklarer Per Kap Bech Jensen og fortsætter:

– Der er en form for poesi i at være “strange and lovely”, og Holstebro har jo gennem tiden haft udsyn til at favne det, der var usædvanligt.

Den favn vil NTL gerne blive i.

Sund virksomhed

I efterdønningerne af generationsskiftet går der flere rygter – blandt andet at I kigger ind i et underskud på to millioner kroner?

Et øjeblik ser Per Kap Bech Jensen helt paf ud. Så svarer han:

– Det ved jeg simpelthen ikke, hvor du har fra? Vi ser ikke ind i et underskud på to millioner kroner! Lige som mange andre kulturinstitutioner post covid, post inflation og post energikrise, er det ikke ligefrem penge, vi flyder i. Men vi er altså en ganske sund virksomhed.

I 2022 havde NTL over 500 forskellige aktiviteter lokalt, regionalt, nationalt og internationalt og nåede – ifølge Per Kap Bech Jensen – ud til over 50.000 mennesker.

– Vi har 40 ansatte på teatret, og hvad der svarer til 29 årsværk. De 28 årsværk er bosiddende i Holstebro Kommune, så de betaler kommuneskat, har børn i de lokaler skoler og handler lokalt. Så hvad er vi for Holstebro Kommune? Jamen, vi er rent faktisk meget tæt på at være et lille overskud, og det er ikke så ringe af en kulturinstitution, mener Per Kap Bech Jensen.

Teatret modtager 6,5 millioner kroner i egnsteatertilskud fra Holstebro Kommune. Heraf bliver de 36 procent refunderet af staten. Ud af de 6,5 millioner kroner betaler teatret desuden en lille million tilbage til kommunen i husleje. Teatrets årlige omsætning er på cirka 16 millioner kroner.

– Og det seneste par år har det været forsvindende lidt, vi har søgt ind i Holstebro Kommunes frie midler. Vi har jo for eksempel fået syv millioner kroner til det grønlandske podcastprojekt, Inuna Radio, fra staten. De penge er på Finansloven. Vi er altså ikke et dyrt teater, der udfordrer den kommunale kasse, understreger Per Kap Bech Jensen.

Den dybeste respekt

I øvrigt har NTL et samarbejde med Holstebro Kommune, netop i forhold til Inuna Radio, der beskrives som “et grønlandsk forsamlingshus i skyen”.

– Vi har sagt til kommunen, at hvis man har “folk på kanten”, grønlændere der skal jobafprøves, så vil vi utroligt gerne tage dem ind i praktik eller jobafklaring, forklarer Per Kap Bech Jensen.

Han overtog roret på NTL i 2021. Ved årsskiftet 2022-2023 forlod den tidligere leder, Eugenio Barba, adressen i Særkærparken og tog en del af navnet, Odin Teatret, med sig. Siden har Barba taget bladet fra munden og har blandt andet her i avisen fortalt om sit syn på sagen.

Vi har 40 ansatte på teatret, og hvad der svarer til 29 årsværk. De 28 årsværk er bosiddende i Holstebro Kommune, så de betaler kommuneskat, har børn i de lokaler skoler og handler lokalt.

Per Kap Bech Jensen har på intet tidspunkt udtalt sig i sagen – det har han ladet sin bestyrelsesformand, Louise Ejgod, om. Og han ønsker stadig ikke at kommentere på generationsskiftet.

– Men jeg vil gerne sige, at jeg fuldstændig anerkender Eugenio Barbas betydning for teaterverdenen og den betydning, han har haft for de ansatte, han har haft her. Man kan ikke sætte en finger på det enorme arbejde, han har ydet indenfor det teater, han skabte. Jeg skulle være et skarn, hvis ikke jeg havde respekt for det, og jeg mener ikke, at jeg er et skarn. Rent fagligt, professionelt, har jeg ikke andet end den dybeste respekt for ham, siger Per Kap Bech Jensen.

Og når NTL med for eksempel det grønlandske projekt, der over tre år skal resultere i 221 podcasts for grønlændere bosat i Danmark, med NTL-lederens ord fører til “en stor kapacitetsudvidelse af, hvad vi som teater kan med helt nye formater”, så sker det også med et respektfuldt nik til Barbas fremsynethed.

– Vi kommer til at arbejde meget mere med friheden til at gøre ting, vi synes, er spændende, og som sprænger faste formater. Vi bliver aldrig bare et teater, der kun viser teaterforestillinger på en scene. Og det var Eugenio Barba god til at se før alle andre – han udfordrede formaterne, mener Per Kap Bech Jensen.

Festugen 2024

Nu skal NTL så finde sine egne ben, og der er masser af projekter i støbeskeen, fra medvirken i den kommende Pride, over det spritnye Landsbyakademiet, der starter i juni i år, og til en fornyelse af Odin Uge, der nu hedder NTL Weeks, varer i tre uger i august/september og udvider muligheden for at dele scenekunstnerisk praksis med hinanden, som fører til en performance.

Og så er der jo festugen over ti dage i 2024, som er et af tre megastore nedslag i fejringen af Holstebro 750 års jubilæum.

– Vi holder i øjeblikket festuge-café hver anden måned i Rød Sal, hvor vi serverer suppe, og folk lærer hinanden at kende. Første gang mødte 80 op. Det er Søs Banke, der holder fast i strengene og med caféen giver vi folk et rum, så de, der er interesseret i at mødes på tværs, kan det, forklarer Per Kap Bech Jensen.

Det er klart, at NTL i forbindelse med festugens slogan “Connect Us” vil trække på det grønlandske nationalteater og på Asian Culture Center (ACC) i Gwangju i Sydkorea. I begge tilfælde har man et eksisterende, godt samarbejde.

– Det skal selvfølgelig kombineres med alle de kræfter, vi har her på teatret i forvejen, og så alle de lokale aktører. Om vi har en titel? Altså, vi har jo lidt overvejet at fortsætte med “strange and lovely”. Det kan altså noget, smiler Per Kap Bech Jensen.

Læs hele artiklen her:

Nordisk Teaterlaboratorium er ved at finde sine egne, stærke ben: Vi er ikke et dyrt teater, der udfordrer den kommunale kasse | dagbladet-holstebro-struer.dk

Roberta Carreri fylder 70 år i dag

Roberta Carreri fylder 70 år i dag

Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret lancerer nyt logo og visuel identitet

Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret lancerer nyt logo og visuel identitet

The Island of Morel: En engagerende og fascinerende udvekslingsuge er slut.

The Island of Morel: En engagerende og fascinerende udvekslingsuge er slut.

bubble