Title Image

Iben Nagel Rasmussen

Iben Nagel Rasmussen

Iben Nagel Rasmussen er skuespiller, instruktør, lærer og forfatter. Hun blev født i 1945 i København, Danmark. Hun var den første skuespiller, der blev ansat på Odin Teatret efter dets oprettelse i Holstebro i 1966. I 1981 grundlagde hun sideløbende med sit arbejde på Odin Teatret gruppen Farfa med skuespillere fra forskellige lande. Farfa udarbejdede et personligt træningsprogram og flere forestillinger. Siden 1989 har hun ledet Vindenes Bro, et årligt tilbagevendende projekt med skuespillere fra Latinamerika og Europa, som deler deres kunstneriske erfaringer og skaber forestillinger. Siden 1999 har der eksisteret en gruppe af yngre skuespillere, Nye Vinde, som arbejder efter de samme principper. I 1986 fik Iben Nagel Rasmussen prisen som “Bedste skuespillerinde” ved BITEF i Beograd, Jugoslavien, og i 1991 “Håbets Pris” i Danmark. Hendes professionelle erfaringer er præsenteret i The Actor’s Way redigeret af Erik Exe Christoffersen og i videodokumentarfilmen The Transparent Body redigeret af Claudio Coloberti. Hun har udgivet fire bøger: Breve til en veninde (Gyldendal, Danmark, 2011), Den blinde hest (italiensk oversættelse: Il cavallo cieco, Bulzoni 2006; græsk oversættelse: Il cavallo cieco, Bulzoni 2006; græsk oversættelse. Το τυφλό άλογο, Adonis 2022), Den fjerde dør (The Forth Door, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, Danmark 2012) og Book of the Winds (Odin Teatrets Forlag, Danmark, 2019) sammen med fotografen Francesco Galli, samt adskillige artikler i tidsskrifter som Teatro e Storia og The Open Page. Hun er forfatter, instruktør og skuespiller i forestillingen Esters bog og er den eneste skuespillerinde i filmen Klædt i hvidt, instrueret af Torgeir Wethal.

Forestillinger
Kaspariana

Ferai
Min fars hus
Bogen om danser
Præsentationer og figurer
Kom! Og dagen vil være vores
Anabasis
Millionen
Ægteskab med Gud
Brechts aske
Talabot
Værelser i kejserpaladset
Itsi Bitsi
Fædre og sønner
Kaosmos
Inde i hvalens skelet
Ode til fremskridt
Mythos
Hvid som jasmin
De store byer under månen
Andersens drøm
Esters bog
Don Giovanni all’Inferno
Det kroniske liv
Træet
Theben

Demonstrationer af forestillinger
Månen og mørket
De hviskende vinde

Forestillinger på Theatrum Mundi
Fire digte til Sanjukta
Ego Faust
Øen med labyrinter
Junglebogen

Odin-forestillinger for børn
J
. S. Bach

Optrædener med Iben Nagel Rasmussen for andre end Odin Teatret
The Land of Nod (instrueret af Cesar Brie, Farfa, Danmark)

Forestillinger under ledelse af Iben Nagel Rasmussen
Alla Madre, alla Sorella, alla Figlia Dolce (med Daniela Piccari, Italien)
Asterion (med Guillermo Angellelli, Argentina)
Meget korte historier om skabninger… (med Jori Snell, Danmark)

Forestillinger instrueret af Iben Nagel Rasmussen
Heridos por el Viento (med Farfa, internationalt)
Brisas y Gnomos (gadeforestilling, med Farfa, internationalt)
Den Grimme, den Grumme og den virkelig Dumme (Odin-forestillinger for børn)
Sankt Hans Spil (med Vindenes Bro, international)
Krybbespil (med Vindenes Bro, internationalt)
Thors Hammer (med Vindenes Bro, internationalt)
Koncert for stemmer og fløjte (med Vindenes Bro, international)
Høst Kantate/Autumn Cantata (med Nye Vinde, international)
Forfædre (med Nye Vinde, international)
Rejse Uden Navn (gadeforestilling, med Nye Vinde, internationalt)
Van Gakk møder Spugna (med Sandra Pasini og Kai Bredholt, instrueret af I.N.R og Leris Colombaioni, 1999)
Alverdens Vinde/Worldwide Winds (koncert, med Nye Vinde, international)
Stemmer i Vinden/Voices in the Wind (koncert, med Vindenes Bro og Nye Vinde, internationalt)
UR-NAT (med Vindenes Bro, Taiko og Teatret OM, Danmark)
Poesikaravanen: en forestilling skabt til Holstebro Festuge 2011 med sang, musik og oplæsning af digte i samarbejde med Ulrik Skeel, Odin Teatret, Touria Hadraoui og Abdallah Zrika fra Marokko, Francesco Agnello (bosiddende i Frankrig), Uta Motz (fra Tyskland) og den danske forfatter og digter Thomas Boberg.
Kærlighedstæppet (Kærlighedstæppet): En forestilling skabt til Holstebro Festuge 2014 i samarbejde med musikerne Elena Floris (Italien) og Parvathy Baul (Indien).
Halfdansk Rapsodi (2017)

Broen af vinde

Vindenes bro er et pædagogisk projekt, som Iben Nagel Rasmussen har ledet siden 1989.
Gruppen består af kunstnere fra Latinamerika, Europa og Kina.
Iben Nagel Rasmussen har samlet disse studerende, ikke kun for at lave forestillinger, men også for at formidle sin egen teaterarv: skuespilleruddannelsen og de teatralske værdier, som hun har baseret sit liv som skuespillerinde på.
Gruppen mødes hvert år forskellige steder i verden. Arbejdet fokuserer på fysisk og vokal træning, skabelse af indendørs og udendørs forestillinger og såkaldte “barters”: kulturelle udvekslinger mellem The Bridge of Winds og lokalsamfundene.
Det vigtigste kendetegn ved The Bridge of Winds er dens langvarige varighed, som giver mulighed for en gradvis udvikling i dybden. En anden funktion er at samle kunstnere fra forskellige discipliner (musik, teater, dans, billedkunst) og fra forskellige kulturer, hvilket gør gruppen til en multikulturel og tværfaglig smeltedigel, der går ud over sproglige, kunstneriske og kulturelle grænser.
Bridge of Winds afholder åbne møder i samarbejde med lokale teatre samt sociale og kulturelle institutioner. Gruppen tager også teateret med ud på gaden, laver seminarer, workshops, kulturudvekslinger, koncerter, konferencer og fotoudstillinger.
I løbet af de 30 år har medlemmerne af The Bridge of Winds spredt denne teaterarv gennem deres eget kunstneriske arbejde og undervisning.