Spores

Spores

SPORES er et kunstnerisk projekt, der skaber "mellemliggende oplevelser" i krydsfeltet mellem kunst og teknologi, og tilbyder hidtil usete muligheder for kunstnere, publikum, kulturelle aktører, institutioner og teknologidesignere til at udforske og implementere nye måder at opleve live kunstneriske optrædener både online og offline.

Forestillingen “Elsewhere” er inspireret af begreberne udtrykt i bogen “The Poetic of Space” skrevet af den franske filosof Gaston Bachelard

Holdet bag

Alice Occhiali

Instruktion og Dramaturgi

Valerio Peroni

Instruktion og Dramaturgi

Andrea De Robbio

Skuespiller

Giovanna Zanchetta

Skuespiller

Juraj Benko

Skuespiller

Oriane Hours

Skuespiller

Fredrick Lopez

Lystekniker

Partnere

logoer/partners.png

logoer/hm-spores-dream-travelling---eu-logo.png 

COPYRIGHT 2023 – SPORES PROJEKT

Om Elsewhere

Forestillingen "Elsewhere" er en fordybende rejse, der lader publikum virkelig opleve skuespillernes spil og udforske produktive spændinger mellem digitale teknologier og performativ kunst. Dette "Elsewhere" er foreslået af Alice Occhiali og Valerio Peroni, skuespillere, instruktører og pædagoger fra Nordisk Teaterlaboratorium. De to af dem skal instruere seks internationale skuespillere, til det første møde mellem virksomheden og det digitale stof.
 
Forestillingen “Elsewhere” er inspireret af begreberne udtrykt i bogen “The Poetic of Space” skrevet af den franske filosof Gaston Bachelard. Denne skrift viser, hvordan vores opfattelse af huse og andre krisecentre former vores tanker, minder og drømme.
 
Det er en bog fuld af psykologiske og filosofiske refleksioner over begrebet "hus" i forhold til en poetisk imaginær, som alle har relateret til dette emne. Særligt betydningsfulde er billederne af "barndommens hus", der repræsenterer fortiden, og "drømmehuset", der repræsenterer fremtiden. Det er i spændingen mellem disse to verdener, forbundet med minder og drømme, at karaktererne i "Elsewhere" bevæger sig. Når vi siger: "Jeg taler nu, men dit sind er et andet sted," eller "Han kommer fra et andet sted", hvad betyder det så? Hvor er dette "andre steder"? Hvis vi skal beskrive det med ord, hvordan bliver det så? "Andre steder", fra latin "Aliter Ubi", betyder bogstaveligt "anderledes hvor", et poetisk rum, hvor minder og drømme smelter sammen. Hver skuespiller giver liv til karakterer, der er fanget og suspenderet i deres eget personlige "Elsewhere". Denne verden kaldet "Elsewhere", oversætter i billeder alle disse reflektionspunkter og giver tilskuerne mulighed for at rejse i en verden fuld af arketyper og velkendte forslag. Skuespilleren derimod sætter disse billeder i gang ved hjælp af deres kroppe og stemmer i relation til rum, objekter og musik og finder på den måde en stærk forbindelse til menneskers mest intime tanker og erindringer. At se det udefra vil være som at iagttage nysgerrigt fra et vindue hele livet levet af de unikke mennesker, der er udvalgt til at bebo "Elsewhere".
 
Begrebet "andetsteds" kan udvikles gennem virtual reality (VR) ved at skabe digitale miljøer, der transporterer brugeren til et andet sted eller tidspunkt.
Virtual reality kan skabe meget fordybende miljøer, der transporterer brugeren til et andet sted. Dette kan bruges til at skabe en følelse af "andet sted" ved at give brugeren mulighed for at opleve forskellige miljøer, som de måske ikke har adgang til i den fysiske verden.
 
VR kan også give brugeren mulighed for at interagere med miljøet og objekterne i det, hvilket kan skabe en følelse af nærvær og handlekraft i den digitale verden. Dette kan give brugeren mulighed for at udforske og interagere med miljøer på måder, som måske ikke er mulige i den fysiske verden.
 
De samme teknologier kan bruges til at genskabe fortidens miljøer, hvilket giver brugerne mulighed for at opleve, hvordan livet var på forskellige tidspunkter og steder, og transportere brugere til forskellige epoker og kulturer.
 
Brugere kan også opleve det samme digitale miljø på samme tid, hvilket skaber en følelse af social tilstedeværelse i den virtuelle verden. Brugere kan opleve og interagere med hinanden på et andet sted eller en anden kultur.
 
Samlet set kan virtual reality være et kraftfuldt værktøj til at udvikle konceptet "andetsteds" ved at skabe fordybende og interaktive digitale miljøer, der transporterer brugere til forskellige steder og tidspunkter.
 
Alice Occhiali og Valerio Peroni, der stammer fra Nordisk Teaterlaboratoriums teatertradition, har ingen tidligere erfaring med at arbejde med denne form for teknologi. Under lockdownen 2020-2021 blev enhver chance for at gå over til et digitalt format afvist, fordi de to kunstneres opfattelse var, at teknologien ikke kunne være lig med det fysiske møde mellem skuespillere og publikum. Men denne nye chance fremstår som en udfordring for dem.
 
Den endelige idé er at bruge virtual reality-briller i selve forestillingen. Faktisk er det hensigten at gøre denne teknologi til en integreret del af den kunstneriske fortælling, hvilket gør VR-visirelementerne i hænderne på tilskuerne og skuespillerne. Tilskuerne vil via deres mobiltelefoner få adgang til de virtuelle rum, visualiseret i et karton skræddersyet af Nordisk selv.
 
Skuespillerne vil på bestemte tidspunkter under forestillingen invitere seerne til at tage visirerne på, så de kan komme ind i Andetsteds og med egne øjne kunne se, hvad karaktererne oplever.
 
Indholdet inde i brillerne vil være 360-graders videoer, der skildrer forestillinger, lokationer og effekter skabt ad hoc.

Aktiviteter

Projektet omfatter tre trin:

1) Opfind en original metode til at designe mellemliggende oplevelser, og uddanne derefter 15 kulturelle operatører og kunstnere til at skabe 4 mellemliggende shows

2) Producer disse 4 mellemliggende shows baseret på SPORES-metoden: – Sensible Archive, af Eugenio Barba , grundlægger af Odin Teatret – Delirium, af Ikarus Stage Arts, selskab fra Nordisk Teaterlaboratorium – Intermedial Travel, af Appercezioni – Euforia Carogna, af Antonio Rezza og Flavia Mastrella Disse 4 shows vil blive præsenteret i 11 arrangementer i Danmark, Albanien og Italien.

3) Del resultater og erfaringer om intermediære erfaringer gennem 20 formidlingsbegivenheder arrangeret af associerede partnere bestående af universiteter og kulturinstitutter (Goethe Institut og Istituto Italiano di Cultura) i Frankrig, Danmark, Italien og Albanien.

OUTREACH

Projektets 3-delte struktur er knyttet til en progressiv udbredelse af 1) kunstnere, 2) publikum og 3) interessenter i den kulturelle og kreative sektor.

 

Praktisk information

Program: CREA2027
 
Handling: CREA-CULT-2022-COOP
 
Projektets referencenummer: 101098584
 
Projekttitel: SPORES
 
Projektakronym: SPORES
 
Varighed: 15.01.2023 – 15.01.2025
 
Koordinator: Associazione Culturale Appercezioni Via Ardeatina132, Rom, IT,

postnummer 00179

Telefon 1: +39 347 1961384;
Telefon 2: +39 669 363515

E-mail: amministrazione@spores-project.eu

Human Mosaic

Human Mosaic

Tone

Tone

Carta20

Carta20

bubble